Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Aurinkoista energiaa edistämässä


Tampereen Keskustorilla järjestetyllä Aurinkotorilla ei ollut puhettakaan epäonnen päivästä toukokuun 13. päivänä, kun aurinko helli lämmöllään näytteilleasettajia ja yleisöä. Paikalla oli runsaasti aurinkoenergia-alan laitevalmistajia sekä muita energia-alan asiantuntijoita ja asiasta kiinnostuneita osallistujia.

Ekokumppanien, Tampereen Sähkölaitoksen ja Aurinkoteknillisen yhdistyksen järjestämää tilaisuutta avaamassa kuultiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä, joka on tunnettu uusiutuvan energian puolestapuhuja. Pietikäinen kannusti puheessaan erityisesti julkisia toimijoita harkitsemaan tyhjillään olevan kattopinta-alan ottamista hyötykäyttöön. Hän muistutti, että energia-alan muutokset eivät tapahdu itsestään, vaan niiden eteen on tehtävä valintoja. Tampereelta löytyy jo hyviä esimerkkejä. Muiden energiansäästötoimien ohella myös aurinkopaneelien asentamisella on saatu jo tuntuvasti säästöä energiakustannuksiin esimerkiksi Tammelassa ja Hämeenpuiston varrella sijaitsevissa taloyhtiöissä.

Aurinkotorilla pääsi tutustumaan niin aurinkokeräimiin, joilla tuotetaan lämmitystä ja lämmintä käyttövettä, kuin aurinkopaneeleihin, jotka tuottavat aurinkosähköä. Näytteilleasettajissa oli runsaasti aurinkoenergiaan erikoistuneita laitevalmistajia, esimerkiksi Savosolar oli tuonut torille maailman suurimman sarjavalmisteisen aurinkokeräimen. Omakotitalojen mittakaavaa palvelemassa olivat esimerkiksi Sundial, Naps Solar Systems, Areva Solar, Kiwatti sekä Avitor Sähkö. Myös lämpö-pumpuille oli paikkansa auringon keskellä Lämpönen Finlandin edustajien toimesta.

 

Aurinkotori 2016 -tapahtuman näytteillelasettajia

Aurinkotori -tapahtuman näytteilleasettajia. Kuva: Nina Hurme.


Pirkanmaalla toimiva sitoutumaton, voittoa tavoittelematon rakentamisen ja asumisen ener-gianeuvonta Rane oli paikalla tarjoamassa puolueettomia neuvoja asumisen energiatehokkuudesta. Myös Aurinkoteknillinen yhdistys, joka yritys- ja henkilöjäsenten voimin edistää aurinkoenergia-toimialaa, esittäytyi torilla. Vaihda virtaa -kampanja oli kertomassa vihreää sähköä tarjoavista sähköyhtiöistä ja Tampereen sähkölaitos oli paikalla esittelemässä omia uusiutuvia energialähteitään.

 

Vaihda virtaa -kampanjan infopiste Aurinkotorilla
Vaihda virtaa -kampanjan infopiste Aurinkotorilla. Kuva: Annaleena Ryömä.

 

Erityisen kiinnostavana koettiin kuitenkin energia-asiantuntija Janne Käpylehdon pystyttämä äänentoistojärjestelmä, jolla aukottomasti todistettiin aurinkoenergian tehokkuus. Äänentoistojärjestelmä niin puheiden kuin taustamusiikinkin osalta toimi täysin ilman verkkosähköä torille pystytettyjen aurinkopaneelien ansiosta. Ja hyvinhän se toimikin.

Käpylehto on julkaissut aikaisemmin kirjan kesämökin sähköistämisestä tuulella ja auringolla. Aurinkotorin aattona hän oli saanut painosta uuden kirjansa, joka käsittelee verkkoon kytkettävän aurinkosähkön tuotantoa omakotitaloissa, yrityksissä ja kerrostaloissa. Kirjan menekki näytti olevan varsin mainio, sillä päivän mittaan pöydältä kaikkosi melkoinen määrä kirjoja.

Vastaavanlaista kiinnostusta herätti Tampereen ammattikorkeakoulun aurinkosähköjärjestelmän asentamista omakotitaloon käsittelevä kurssi, jota kurssin pitäjät olivat esittelemässä Aurinkotorilla.  Kurssi järjestetään toukokuun lopulla Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa kahtena peräkkäisenä iltana. Kurssilla käsitellään aurinkosähkön perusteet ja järjestelmän suunnitteleminen ja asentaminen esimerkkikohteen avulla.

Torin toinen ehdoton tähti oli Jyrki Jussila, joka oli tuonut paikalle täysin aurinkoenergialla kulkevan sähköautonsa. Jussilalla on omakotitalossaan kattava aurinkosähköjärjestelmä, josta hän myös lataa autonsa. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki, vaan autossa on oma pieni aurinkosähköjärjestelmänsä katolle asennettuine aurinkopaneeleineen. Aurinkoenergiaa voidaan siis aivan sujuvasti käyttää myös kulkemiseen.


Jyrki Jussilan aurinkosähköauto

Jyrki Jussilan aurinkosähköauto. Kuva: Nina Hurme.

 
Aurinkotorilla tulivat tutuiksi aurinkoenergian monet käyttökohteet sekä erilaisten järjestelmien väliset eroavaisuudet. Pohjoinen sijainti ei ole mikään este auringon energian hyödyntämiselle, aurinkoenergiaa on Suomessa tarjolla suunnilleen saman verran kuin Pohjois-Saksassa. Euroopassa verkkosähköstä jo neljä prosenttia tuotetaan aurinkosähkönä. Omien aurinkopaneelien lisäksi aurinkosähköä saa nyt myös Suomessa ostaa myös sähköyhtiöltä, sillä Oulun Energialla on tarjolla muun uusiutuvan energian ohella myös aurinkosähkösopimus.

Kirjoittaja: Nina Hurme, DI