Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Paikallista, hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa

Lämmitysmuodosta riippumatta kiinteistöjen energialasku on voimakkaassa nousussa esimerkiksi ilmastotavoitteiden ja kodin elektroniikan lisääntymisen vuoksi. Lämpölasku on viimeisen kymmenen vuoden aikana käytännössä tuplaantunut. 

Hajautetussa, uusiutuvassa energiantuotannossa alkaa teknologian kehittyessä olla mielenkiintoisia mahdollisuuksia jopa yksittäiselle asukkaalle.

Tämä sivusto esittelee paikallista, pienimuotoista uusiutuvan energian tuotantoa. Paikallinen uusiutuvan energian tuotanto voi soveltua esimerkiksi omakotitalo-, kesämökki- tai maatilakokoluokkaan. Sivusto esittelee kuusi erilaista sähkön- tai lämmön tuotantotapaa. Yksi sivu käsittelee oman kesämökin sähköistämistä.

1. Aurinkosähkö

2. Aurinkolämpö

3. Pientuulivoima

4. Lämpöpumput

5. Biokaasu

6. Pelletti

7. Oman kesämökin sähköistäminen.

 

Tekstikokonaisuuden on tuottanut energiatehokkuusasiantuntija Janne Käpylehto tammikuussa 2012.

aurinkopaneeli

 

Linkkejä lisätiedon ja esimerkkien lähteille:

  1. HINKUmappi on ilmastotekojen näyteikkuna - katso, mitä muut ovat tehneet ja lisää omat tekosi!
  2. Tuuli-, aurinko- ja pienvesivoiman itserakentajat on facebook-ryhmä pientuotantoa rakentaville ja siitä kiinnostuneille.
  3. Uusiutuvan energian luontopolulla Harakan saaressa Helsingissä, pääsee tutustumaan erilaisiin uusiutuvan energian ja energiatehokuuden parantamisen ratkaisuihin.
  4. Suomen lähienergialiitto edistää pienimuotoista uusiutuvan energian tuotantoa.
  5. Repowermap -kartalle kerätään uusiutuvan energian kohteita ja energiatehokkuuden edelläkävijöitä.
  6. Pienenergia-blogi kertoo, mihin kaikkeen voikaan aurinkoenergialla tuottaa sähkön ja millaisista vimpaimista voi luoda generaattoreita.