Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Sähkön myyjät ja hinnanmuodostus

Suomessa on yli 30 sähkön vähittäismyyjää, joilta voi tilata vihreää sähköä. Sähkönmyyjä voi olla paikallinen sähköyhtiö, alueellinen sähkönmyyntiyhtiö, sähkön välittäjäyhtiö tai muu myyjä. Sähkönmyyjällä ei näin ollen välttämättä ole lainkaan omaa tuotantoa. Nekin, joilla sitä on, tuottavat pääsääntöisesti vain osan sähköstään itse. Loppuosa hankitaan erilaisin sopimuksin muilta sähköntuottajilta, tukkumyyjiltä tai suoraan sähköpörssistä. Omaa Ekoenergia-merkittyä vihreän sähkön tuotantoa on tällä hetkellä 9 sähkönmyyjällä.


Mistä lopullinen sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähkön myynnistä, siirrosta ja veroista. Näistä ainostaan myynnin osuus on se, johon voit itse vaikuttaa. Sähkön siirron hoitaa aina edelleen paikallinen verkonhaltija, joka veloittaa siirtopalveluistaan sähkömarkkinalain ehtojen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Tampereella asuvan sähkönsiirrosta huolehtii aina Tampereen sähkölaitos, tilasi hän sitten sähkönsä Tampereelta, Kotkasta tai Lapista.

Jakeluverkon haltija ei saa veloittaa korkeampaa siirtohintaa asiakkaalta, joka käyttää ainoastaan siirtopalveluja ostaen sähkönsä toiselta yhtiöltä. Sähköyhtiöiden myyntihinnoissa on suuriakin vaihteluja. Hintavertailu osoittaa, että vihreän sähkön tilaaminen voi ainakin kerrostaloasunnossa tulla jopa halvemmaksi, kuin oman vanhan sähköyhtiön sähkö.

Sähkölämmitteisten omakotitalojen sähkönkäyttö voi olla kymmenkertainen kerrostaloasuntoon verrattuna. Tällöin hintojen vertailulla on jo enemmän merkitystä, mikäli kustannukset halutaan pitää alhaisina. Mikäli koko sähkönkulutuksen vaihtaminen vihreään sähköön tuntuu kalliilta, voivat sähkölämmittäjät monesti tilata myös ainoastaan osan sähköstään vihreänä.