Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Sähkön myyjien vertailu

Tähän sähkönmyyjien vertailuun on kerätty norppamerkittyä vihreää sähköä ja tuulisähköä myyvien sähköyhtiöiden hintatietoja.

Mikäli haluat tukea yritystä, jolla on aidosti edistyksellinen ympäristöpolitiikka ja kiinnostusta uusiutuvan energiatuotannon lisäämiseen, ei valinta pelkän hinnan perusteella johda aina parhaaseen lopputulokseen. Uusiutuvien energialähteiden käyttöön ja muuhun ympäristöystävälliseen teknologiaan investoiminen vaatii rahaa. Näin ollen yhtiö, jolla on kunnianhimoisimmat suunnitelmat uusiutuvan energiatuotannon suhteen eivät välttämättä sijoitu hinnaltaan halvimpien joukkoon. Kiinnitä siis huomiota myös yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin ja siihen, mihin se käyttää mahdollisen vihreän sähkön lisähinnan. Nämä tiedot löytyvät yhtiöiden omilta www-sivuilta.

VERTAILE SÄHKÖNMYYJIÄ TÄÄLLÄ

Tietoja hintavertailusta

Hintavertailun perusteena on käytetty kahta Energiamarkkinaviraston tutkimusten perusteella syntynyttä tyyppikuluttajaa:

a) 2000 kilowattituntia vuodessa kuluttava (esim. kerrostalossa asuva kolmihenkinen perhe, jolla on pakastin, tietokone ja tavalliset sähkölaitteet)
b) 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttava, sähköllä lämmittävä pientaloasukas.

Hintavertailu perustuu energian myyntihintoihin (sis. ALV 22%). Ne eivät sisällä sähkön siirron ja sähköverojen osuutta, joihin kuluttaja ei voi vaikuttaa. Lue lisää sähkön myyjistä ja hinnanmuodostuksesta.

Kaksiaikatariffit sähkölämmittäjälle

Sähkönmyyjillä on sähkötuotteelleen yleensä ainakin kaksi eri tariffia, eli hinnoittelujärjestelmää, joista toinen (yksiaikatariffi) on tarkoitettu vähän kuluttaville, esimerkiksi kerros- ja rivitaloasujille ja toinen (kaksiaikatariffi) sähköllä lämmittäville omakotiasujille. Yksiaikaisessa hinnoittelussa sähkö on saman hintaista kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Kaksiaikahinnoittelussa sähkö on halvempaa hinnoitteluperiaatteesta riippuen esimerkiksi öisin tai kesäisin. Kaksiaikahinnoittelun käyttäminen edellyttää kaksiaikamittauksella varustettua sähkönkulutusmittaria.

Hintavertailussa sähkölämmittäjän kaksiaikahinnoitteluksi on valittu päivä-/yösähköhinnoittelu, mikä on yleisin vaihtoehto. Arvioitaessa sähkönkulutuksen jakautumista päiville ja öille, on sovellettu energiamarkkinakeskuksen karkeaa arviota, jonka mukaan 10 000 kilowattituntia kulutuksesta syntyy päiväsähkön laskutusaikaan ja 8000 kilowattituntia yösähkön laskutusaikaan.