Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Aurinkolämpö

aurinkolämpöjärjestelmä

Aurinkolämpöjärjestelmään kuuluu itse keräimen lisäksi varaaja, pumppuyksikkö, putkisto, lämmönvaihdin tai kierukka ja säätöyksikkö. Kuvan järjestelmässä kiertää valtavirrasta poiketen ilma. Kuva: Aurinkoinsinöörit Oy.

Auringosta saapuu maapallolle jatkuvasti 10000 kertaa enemmän energiaa kuin mitä koko ihmiskunta tarvitsee ja sitä riittää vielä ainakin 5 miljardia vuotta. Kustannus- ja materiaalitehokkaat tavat hyödyntää sitä ovatkin erittäin kiinnostavia ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia. Aurinkosähkö on vielä hieman haasteellinen ajatellen tuotantohintaa - eli sitä paljonko tuotettu energia maksaa - mutta aurinkolämpö, erilaiset aurinkokeräimet ovat kustannus- ja materiaalitehokkuudeltaan jo nyt erinomaisia. Teknologia on yksinkertaista, eikä siihen tarvita puolijohteita.Puolijohteiden valmistustavat ovat ympäristöä kuormittavia.

Aurinkokeräimen käyttö on huoletonta. Huollontarvetta ei juuri ole. Tekniseksi käyttöiäksi valmistajat ilmoittavat tyypillisesti 20-30 vuotta. Aurinkolämpöjärjestelmä täytyy ehdottomasti kytkeä tuottamaan lämmintä käyttövettä, koska silloin järjestelmästä on hyötyä myös kesällä, jolloin aurinkoenergiaa eniten saadaan.

Haasteet on jo voitettu

Aurinkolämmön haasteet erityisesti Suomen olosuhteissa liittyvät laitteiston rakenteeseen. Periaatteessa tekniset ratkaisut ovat kestäviä, mutta nesteiden kuljettaminen putkia pitkin talon katolle ainakin tuntuu pieneltä riskiltä - toisin kuin aurinkosähkössä, jossa paneeleista tulee vain sähkökaapelit esimerkiksi verkkoinvertteriä varten. Tarkasteltaessa tuotantohintaa ja sitä kautta investoinnin takaisinmaksuaikaa, voidaan todeta että lähes kaikkiin pientaloihin olisi kannattavaa heti asentaa aurinkolämpöjärjestelmä.

Suomen oloissa oikein mitoitetuista aurinkokeräimistä saadaan merkittävä osa lämpimästä käyttövedestä, huhtikuun lopusta syyskuun alkuun. Erityisesti jos lämmin käyttövesi lämmitetään sähköllä - niinkuin pientalossa usein on - on takaisinmaksuaika kohtuullinen, jopa vain 5 vuotta. Mikäli talossa on kaukolämpö, vesi-ilma- tai maalämpöpumppu, on laskennallinen takaisinmaksuaika hieman pidempi.

Käyttösovelluksia aurinkolämmölle[1]

- Asuintaloissa: lämmin käyttövesi sekä pesutilojen lattialämmitys
- Mökillä: lämmin käyttövesi, mökin kuivana pito
- Maatiloille: lämmin käyttövesi niin tuotanto- kuin asuintiloihin
- Uima-altaat, leirintäalueet, lomakylät

Suomessakin paistaa

Oheinen kuvaaja näyttää vuosittaisen yhteenlasketun maan pinnalle saapuvan aurinkoenergian määrän eri puolilla maapalloa. Voidaan perustellusti sanoa, että Etelä-Suomessa aurinkoenergia toimii lähes yhtä hyvin kuin Keski-Euroopassa. Aurinkolämmön käyttöä Suomessa helpottaa se, että kiinteistöissämme hyvin usein on vesikiertoinen järjestelmä - aurinkolämmön kytkeminen lisälämmönlähteeksi on yksinkertaista.

vuosittainen auringonsateily vaakatasolle

Lisätietoja:

1. Aurinkoteknillinen yhdistys

2. Aurinkolämmöstä Motivan sivustolla

3. Aurinkoinsinöörit Oy

4. Aurinkolämmön itserakennussopas


[1]    Aurinkolämmön itserakennusopas, Motiva, 2000