Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Lämpöpumput

ilmalämpöpumpun sisäyksikkö

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö. Ilmalämpöpumppu on suorasähkölämmitteiseen taloon usein kiinnostava, energialaskua pienentävä hankinta. Kuva: Janne Käpylehto.

Lämpöpumppu on fysiikan omituisuuksiin perustuva laite, joka siirtää lämpöä paikasta toiseen, esimerkiksi ilmasta veteen tai ilmasta ilmaan. Toivottu lopputulos on, että lämpöä voidaan tuottaa suuremmalla teholla kuin mitä laite kuluttaa sähköä. Esimerkiksi maalämpöpumppu tai ilmalämpöpumppu rajumpia pakkasia lukuunottamatta tuottaa tyypillisesti yhden kilowatin sähköteholla 2 - 3 kilowattia lämpötehoa. Suoritus- tai lämpökertoimesta käytetään yleisesti nimitystä COP(Coefficient Of Performance). Lämpöpumpulla voidaan myös jäähdyttää ja ilmalämpöpumpuilla usein kesäisin näin tehdäänkin.

Sekä ilma-vesilämpöpumppu että maalämpöpumppu toimivat parhaiten kohteissa, joissa on lattialämmitys - silloin kiertoveden lämpötilan ei tarvitse olla kovin korkea.

ilmalämpöpumpun suorituskerroin

Ilmalämpöpumppu

Suoran sähkölämmityksen osuus valmistuvassa pientalokannassa on laskenut tasaisesti viime vuosina ja viime vuonna suoraa sähkölämmitystä oli n. 30% valmistuneista pientaloista.. Ilmalämpöpumppu on pellettitakan ja yläpohjan lisäeristyksen kanssa yksi kustannustehokkaimmista keinoista parantaa pientalon energiatehokkuutta. Ilmalämpöpumppu tai tuttavallisemmin Ilpo tuottaa rakennuksen sisälle lämmintä tai kylmää ilmaa. Ilpo on kiinteistöissä käytetyistä lämpöpumpuista selvästi edullisin - oudonmerkkisen, tyypillisesti Kiinassa valmistetun Ilpon saattaa saada alennusmyynnistä alle viidelläsadalla eurolla. Asiallinen merkkilaite maksaa asennettuna 1500 - 2200 euroa.

Suorasähkölämmitteiseen kiinteistöön Ilpo on yksi hyvä lämmönlähde alentamaan lämmityskustannuksia. Hyvä puoli on, että se ei vaadi vesikiertojärjestelmää, kuten muut lämpöpumput. Kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumpun suorituskerroin - eli se, kuinka paljon sähkötehoa enemmän saadaan lämpöä - laskee merkittävästi, joissain tilanteissa voi kulutus olla jopa enemmän kuin mitä lämpöä saadaan.

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu on lämpöpumppujen uusin tulokas. Investointikustannukseltaan noin puolet maalämpöpumpusta tekee tästä vaihtoehdosta kiinnostavan vesikiertojärjestelmällä varustettuun taloon. Kovimmilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu muuttuu kehnoksi sähkölämmitysjärjestelmäksi, mutta tarkasteltaessa hyötyä koko vuoden kannalta on laitteisto kohtalaisen energiatehokas.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu tuottaa hyvällä suorituskertoimella lämmitysenergiaa ympäri vuoden. Tyypillisesti energialähteenä on porakaivotyyppinen ratkaisu, jonka toteutettavuus riippuu paikallisista maaperän ja kallioperän ominaisuuksista. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että maalämpöpumppu tuottaa pientaloon edullisinta energiaa (ellei omasta metsästä saatavaa 'ilmaista' puuta lasketa mukaan) mutta investointikustannus on kaikkein suurin.


Lisätietoja:

1. Lämpöpumpuista Motivan sivustolla

2. Suomen Lämpöpumppuyhdistys

3. Lämpöpumppufoorumi