Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Oman kesämökin sähköistäminen

Sähköliittymän hankinta kesämökille on merkittävä investointi. Usein tarvittavat energiamäärät ovat niin vähäisiä, että paikallinen tuotanto aurinko ja/tai tuulivoimalla voi olla hyvin kiinnostava. Mökillä tärkeimmät sähkön kuluttajat ovat valaistus, radio, tv, jääkaappi ja erilaiset laturit.

pientuulivoimala mökille

Pientuulivoimala tarvitsee riittävän korkean maston. Avarilla peltoalueilla tai ulkosaaristossa riittää matalampikin masto. Kuva: Janne Käpylehto.

Aurinkoa ja tuulta

Lämmitysenergian tuottamiseksi aurinko- tai tuulivoimalla järjestelmästä tulee helposti aivan liian kallis. Se kannattaa siis tuottaa valtakunnan verkosta irti olevassa mökissä perinteisesti puuta polttamalla.

Pelkällä aurinkopaneelijärjestelmällä pärjää mukavasti, jos mökin käyttö keskittyy kesään. Talvikäyttöä ajatellen - kunhan tuuliolosuhteet ovat kunnossa esim. riiittävän korkean maston avulla - kannattaa harkita pientuulivoimalan yhdistämistä järjestelmään.

Järjestelmä lyhyesti

Energialähteiden lisäksi tarvitaan latausautomatiikka, joka huolehtii siitä että akkuja ei ladata liikaa. Verkkosähköä voidaan tuottaa invertterillä. Se muuttaa akkujen tasasähkön tavalliseksi 230 VAC verkkosähköksi. Mökin valaistus ja vaikkapa vesipumppu kannattaa toteuttaa akkujännitteellisillä laitteilla(esim. 12 tai 24 volttia), koska hyötysuhde on parempi ja sähköiset kytkennät ovat turvallisia. Tavallinen kuluttaja voi tehdä kytkentöjä 48 voltin jännitteeseen saakka.

Aurinkopaneeleita ja tarvikkeita saa jopa isosta marketista tai rautakaupasta. Tässä alla joidenkin erikoisliikkeiden www-osoitteita.

Erikoisliikkeiden nettiosoitteita:

www.akkukellari.com (Östersundom)
www.akkupojat.fi (Pori)
www.eurosolar.fi (Raisio)
www.jn-solar.fi (Säkylä)
www.solarpoint.fi (Jyväskylä)
www.solarpower.fi (Kouvola)
www.suntekno.fi (Varkaus)
www.sunwind.fi (Kaarina, Espoo)
www.playgreen.fi (Porvoo, Kemijärvi)
www.reps.fi (Houtskari)
www.tuulivoimala.com (Espoo)
www.valotaito.fi (Helsinki)